Risico's

Het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes, is een zorgelijke trend. Naast de verkeersveiligheidsrisico’s, maakt het ministerie zich zorgen over het feit dat mensen die met een illegaal voertuig de weg op gaan niet verzekerd zijn bij schade en ongevallen. 

Aansprakelijk en onverzekerd

Als je met een opgevoerde fiets de weg op gaat en je krijgt een ongeluk, dan geldt de gebruikelijke bescherming voor fietsers niet meer. Zo’n opgevoerde fiets wordt namelijk gezien als een ongekeurde bromfiets. Dit betekent dat je sneller aansprakelijk gesteld kunt worden wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. 

Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) moet je verplicht een WAM-verzekering afsluiten. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar. Bovendien kunnen de aansprakelijkheidskosten van een ongeval hoog oplopen, zoals de ziektekosten van een andere weggebruiker.

Heb je een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP)? Deze dekt de schade veroorzaakt door een opgevoerde elektrische fiets ook niet.

Als een kind jonger dan 14 jaar betrokken raakt bij een ongeval, kun je als ouder aansprakelijk zijn. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf verantwoordelijk, maar jij als ouder kunt ook aansprakelijk zijn als je had kunnen voorkomen dat je tiener schade veroorzaakte en dat niet deed. Vanaf 16 jaar zijn kinderen helemaal zelf aansprakelijk. Voor meer info, zie: Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn minderjarige kinderen? | Rijksoverheid.nl.
 

Lichamelijk letsel

Rijden met een opgevoerde fiets is gevaarlijk. Een ongeluk kan behoorlijk fout aflopen en tot ernstig letsel lijden. De kans op ernstig letsel is nog veel groter wanneer je hard rijdt op een opgevoerde fiets zonder helm. 

Fabrieksgarantie

Volgens de garantievoorwaarden van vele fabrikanten mag je niet zelf aan je fiets sleutelen. Doe je dat toch, dan schend je deze voorwaarden en bestaat het risico dat de garantie van de fietsendealer en/of fabrikant vervalt.

Fietsverzekering

Je fiets opvoeren kan gevolgen hebben voor je fietsverzekering. Stel je voor, je gaat onderuit door die te hoge snelheid en je krijgt daardoor extra schade. Dan is de kans aanwezig dat je geen vergoeding krijgt omdat je fiets is opgevoerd.

Gevaarlijk voertuig

De meeste elektrische fietsen zijn niet gemaakt om harder te gaan dan 25 km/u. Daardoor ontstaan er extra gevaren bij een opgevoerde fiets. Het frame, de remmen en de banden zijn niet getest op en gemaakt voor hoge snelheden. Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.